Tips och råd utomhus

Varje år inträffar flera allvarliga olyckor utomhus, som inte behöver hända. Här hittar du tips och råd för eldning utomhus.

Brandskydd i fritidsbåtarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vet du vad du ska göra om båten börjar brinna ute till havs?

Brandskydd i fritidshuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finner du några enkla tips som hjälper dig att öka tryggheten för dig och dina nära.

Campa brandsäkertlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Husvagnar och tält brinner snabbt – ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst har du ett ansvar – både för din egen och andras säkerhet.

Elda utomhuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var försiktigt när du eldar utomhus. Det är viktigt att du har full kontroll över elden och att du har möjlighet att släcka vid behov.

Fyrverkerier

Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på händer och fingrar är vanliga liksom skador på huvudet, där framförallt ögonen är utsatta. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Brandskyddsföreningen vänder sig därför gemensamt till allmänheten med ”10 råd för ett säkrare fyrverkeri” med målet att minska risken för onödiga skador (se också Pyrotekniska artiklar).

Grillninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sommar, sol och grillning hör ihop. Här finns tips på hur du kan grilla brandsäkert.

Hjärt-lungräddning

Så gör du vid plötsligt hjärtstopp

Åskskyddlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att blixten slår ner i ett hus som direkt börjar brinna är ovanligt. Däremot är det betydligt vanligare att blixten orsakar skador i elektronik och att branden börjar i en skadad dator eller TV. Ta del av våra tips på hur du skyddar dig mot åska och blixtnedslag.