Krisberedskap

Krisberedskapssaker man bör ha hemma.

En samhällskris kan handla om allt från påfrestande vädersituationer till mer omfattande händelser som sätter livsviktiga samhällsfunktioner ur spel. Samhällets resurser kommer då i första hand behöva användas för att hjälpa människor med begränsad förmåga att klara sig själva. Därför är det viktigt att du som kan rustar dig för att klara dig på egen hand under en tid.

Samhällskris

Storm, skyfall, snöoväder, el-och telebortfall och stora olyckor. Detta är exempel på några händelser som kan påverka oss och vårt samhälle. Vi lever i ett effektivt men också sårbart samhälle. Vi är väldigt beroende av fungerande el och telekommunikation vilket gör samhället sårbart.

Utan detta fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, mobiltelefoner och fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme eller kyl och frys. Efter bara några dagar har vi en samhällskris, och många människor kommer att bli drabbade. De allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande, och många tänker att det aldrig kommer att hända. Det går knappt att föreställa sig mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till den enda öppna affären, stora problem med att få information om vad som händer.

Sveriges krisberedskapssystem bygger på att alla tar sitt ansvar och samspelar vid en samhällskris. Samhällets aktörer måste vara förberedda för att hantera det oväntade, och du som kan behöver vara beredd på att kunna klara dig själv en tid. En del i att vara beredd är att vara medveten om riskerna och ha kunskap om vad man kan göra för att förbereda sig.

Förbered dig!

Har du funderat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka behov och förutsättningar behöver ni ta hänsyn till?Planera för att kunna klara dig på din egen mat och ditt eget vatten i minst 72 timmar, eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader, innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer efter just tre dygn, men om du har det du behöver de första dagarna får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva.

Bra att ha i en krislåda

För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan katastrof behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig extra väl. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga och ta del av information från medier och myndigheter.

Här är en checklista över saker som kan vara bra att ha i en krislåda för att du ska kunna klara dig på egen hand i tre dygn. Allt på listan går fint att skaffa i förväg. Det är svårt att göra en exakt lista som fungerar för alla. Fundera därför på vad och hur mycket just du behöver. Tänk på att alla i hushållet ska räknas med, även husdjur.

Vatten och mat

- Vattendunkar med skruvkork att hämta och förvara vatten i.
- Vattenkokare för kokning av förorenat vatten.
- Mat med lång hållbarhet som klarar rumstemperatur och är lätt att tillaga.
- Campingkök med bränsle.
- Grill och grillkol för matlagning utomhus.

Värme och ljus

- Alternativ värmekälla som gasol och spritvärmare. Läs mer om förvaring av brandfarlig gas
- Ficklampa med extra batterier.
- Stearinljus, värmeljus och tändstickor.
- Varma kläder och filtar.

Kommunikation

- Radio med batteri.
- Telefonlista på papper med viktiga nummer.
- Powerbanks för laddning av mobiltelefoner och surfplattor.

Övrigt

- Husapotek läkemedel som är viktiga för dig.
- Hygienartiklar som handsprit, våtservetter och liknande.
- Kontanter.
- Ev. foder till husdjur.