Elda i trädgården

Ska du elda i trädgården är det viktigt att du hela tiden har kontroll så att elden inte sprider sig. Ha alltid vatten nära till hands. Ibland kan det vara både enklare och snabbare att köra löv och grenar till en återvinningscentral.

Se till att elden inte sprider sig
Att elda i en plåttunna som förberetts med tilluftsöppningar är ett bra sätt att ha elden under kontroll och dessutom kunna fylla på hela tiden utan att det blir för stor brasa. Grova handskar och spade är bra verktyg för att hantera elden.

Om du tänker elda direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig. Glödande flagor och gnistor färdas med vinden och kan starta en gräsbrand om de landar i torrt gräs. Vattna ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldningen. Elda om möjligt på obrännbart underlag som till exempel en grusad yta. Elda aldrig på berghällar då de lätt blir förstörda av värmen.

Det ska alltid finnas tillgång till vatten när du eldar i trädgården. Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.

Släck ordentligt
När du har eldat färdigt måste du försäkra dig om att brasan blir ordentligt släckt. Ett bra sätt att släcka är att kratta ut glöden och dränka den med vatten. Vattna också marken runt bränningsplatsen när du släckt branden. Du kan behöva kontrollera att elden verkligen är släckt flera timmar efter avslutad eldning.


Kontakta din kommun först
Av miljö- och hälsosynpunkt är det normalt förbjudet att elda i tätbebyggda områden. I vissa kommuner kan det vara tillåtet att elda grenar och löv från din trädgård utomhus under särskilda tidsperioder även i tätbebyggda områden. Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.

Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsresterna till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus.

Visa hänsyn till omgivningen
Det blir mycket rök av våta löv och även av en del annat som bränns i trädgården. Röken kan irritera grannarna och sätta sig i kläder på vädring. Prata med grannarna på förhand och berätta att du tänker elda.

Elda inte när vinden blåser mot grannarnas hus eller mot andra som till exempel trafikanter på vägar i omgivningen. Tänk på att vinden kan ändra riktning.