Krisberedskapsveckan 27 september - 3 oktober

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Årets tema är: demokrati.

Tiden med covid-19 har gjort det tydligt för många hur det känns när vardagen vänds upp och ner, och gett en ökad insikt om att vi vanligtvis tar mycket för givet. Under pandemin har påtagligt fler människor än vanligt agerat ansvarsfullt genom vardagsgärningar, som att handla åt en granne. Ett robust och enkelt sätt att bygga motståndskraft som Krisberedskapsveckan vill främja. Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egenberedskap. Vi behöver också engagera oss lokalt så att vi kan bidra aktivt även i nästa kris.

Att vara förberedd är solidariskt

Även om Sverige är tryggare än många andra länder finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Vi kan till exempel drabbas av översvämningar, skogsbränder eller någon ny smitta och vi måste kunna stå emot olika angrepp som en it-attack eller ett krig. Du, din familj och och dina grannar kanske måste klara er utan butiker, internet, vatten eller elektricitet. Om du själv är förberedd bidrar du till att både dina grannar och hela landet kan klara av situationen bättre.

Engagera dig

Alla slags kriser, även händelser i andra länder, kan påverka vår vardag. Lär känna människor i ditt område så att det alltid blir lätt att samarbeta. Även en liten förening kan göra viktiga insatser. Ett sätt att ta ansvar är att ordna en studiecirkel tillsammans med grannar, kompisar eller kanske fotbollslaget. Preppa tillsammans och starta en lokal hemberedskapsgrupp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett annat sätt är att bli medlem i en frivillig försvarsorganisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som har särskilda uppgifter vid kriser och höjd beredskap.

Du är en del av Sveriges beredskap

När du handlar åt en granne, upptäcker falska nyheter eller odlar grönsaker på innergården, så stärker du faktiskt hela Sveriges motståndskraft.